Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.



Tuesday, January 4, 2011

Tuna Mayones Cip Kentang

Bahan-bahan

-          1 tin isi tuna (dibuang minyaknya)
-          50 gm daun salad ‘lettuce’ (dikoyak/dicarik)
-          4 keping cip kentang
-          1/2 biji bawang besar (dicincang kasar)
-          Garam dan serbuk lada putih secukupnya
-          5 sudu besar mayones
-          Sedikit lada benggala merah (dicincang halus)
-          Sedikit daun bawang (ambil hujungnya)

Cara Membuat

1.       Untuk menyediakan inti tuna, tuna dicampurkan dengan bawang, mayones dan diperasakan secukupnya dengan garam dan serbuk lada putih. Gaulkan ia hingga sebati dan sejukkannya.
2.       Ambil cip kentang lalu disapukan dengan sedikit mayones.
3.       Letakkan salad lettuce dan isi tuna sebelum dihiaskan dengan sedikit lada benggala dan daun bawang.

Tips
1.      Selain cip kentang, bahan seperti potongan timun, biskut keju, kepingan roti juga boleh digunakan.

3 comments:

  1. Memang betul tu nora. Sesuai juga dengan sebarang 'crackers'

    ReplyDelete
  2. mekasih tuk resepi ni. dah dpt idea utk ladies nite kami nnti :)

    ReplyDelete