Bahan-bahan
- 1 tin isi tuna (dibuang minyaknya)
- 50 gm daun salad ‘lettuce’ (dikoyak/dicarik)
- 4 keping cip kentang
- 1/2 biji bawang besar (dicincang kasar)
- Garam dan serbuk lada putih secukupnya
- 5 sudu besar mayones
- Sedikit lada benggala merah (dicincang halus)
- Sedikit daun bawang (ambil hujungnya)
Cara Membuat
1. Untuk menyediakan inti tuna, tuna dicampurkan dengan bawang, mayones dan diperasakan secukupnya dengan garam dan serbuk lada putih. Gaulkan ia hingga sebati dan sejukkannya.
2. Ambil cip kentang lalu disapukan dengan sedikit mayones.
3. Letakkan salad lettuce dan isi tuna sebelum dihiaskan dengan sedikit lada benggala dan daun bawang.
Tips
1. Selain cip kentang, bahan seperti potongan timun, biskut keju, kepingan roti juga boleh digunakan.
Syoknya kalau makan dgn chachos
ReplyDeleteMemang betul tu nora. Sesuai juga dengan sebarang 'crackers'
ReplyDeletemekasih tuk resepi ni. dah dpt idea utk ladies nite kami nnti :)
ReplyDelete