Untuk resepi kali ini, apa kata kita mencuba resepi ringkas lagi berkhasiat. Tambahan pula hujung minggu macam ini, mungkin anda tercari-cari resepi yang ingin disediakan. Kalau tiada idea, apa kata cuba resepi ikan kembong bakar yang chef sediakan ini.
Pasti hidup anda dan keluarga di hujung minggu tidaklah membosankan kerana dihidangkan dengan hidangan bakar yang dicicah dengan air asam dimakan pula dengan sambal belacan bersama nasi. Pehhhh.....pasti terliur bila memikirkannya. Tak gitu.....hehe. Chef sekadar ingin membangkitkan mood and nafsu makan anda. Apapun, selamat mencuba.
Bahan-bahan
- 2 ekor ikan kembong (dibersihkan)
- 1 sudu makan perahan limau
- 1 cawan santan kelapa
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan A (dikisar)
- 10 biji cili kering
- 5 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- Sedikit halia
- 1 sm lengkuas
- 2 sm belacan (disangai)
Cara Membuat
1. Campurkan kesemua bahan lalu digaul hingga sebati.
2. Tumis sebentar bahan gaul tadi sebelum ianya disejukkan.
3. Perapkan ikan bersama bahan tadi selama ½ jam sebelum dibakar ikan hingga masak.
4. Lebihan bahan gaul boleh dituangkan ke atas ikan semasa ikan dibakar.
5. Hias dan hidangkanlah ikan kembong bakar bersama air asam serta sambal belacan.
Tips
Ikan juga boleh dibakar setelah dibalut menggunakan daun pisang atau foil aluminium.
Saya bukanlah peminat ikan, tapi nampak resepi ni mcm senang..
ReplyDeleteboleh cuba tuk hidangkan pada tetamu saya yg rata2nya suka masakan masakan sebegini..
thank you chef.. blog u banyak bagi inspirasi...
salam chef..tengok air asam kecur liur tiba2..
ReplyDeleteSalam...
ReplyDeleteIkan Kembung Bakar...Mesti Sedap Ni...Insya Allah Nanti Kak Lin Cuba...
Rosdi: Harap jgn jemu2 mjenguk blog chef k. Insyaallah, chef akan cuba berikan yg tbaik.
ReplyDeleteKak suri & kak lin: ikan kembong mudah didapati...tapi cara penyediaan dan persembahan penting dlm menaikkan nafsu makan.
alamak chef..
ReplyDeleteterliur le..
nak gi cari ikan kembong sat lagi
TQ chef..resepi yg ringkas tp cukup
membuka selera...yummi!
sedapnyer...ganti ikan talapia leh x??
ReplyDeleteAti Masrif: Cepat....takut ikan kembong abis kat pasar tu. Ramai yg terliur ni....hehe
ReplyDeleteFaa: Ikan selain ikan kembong pun boleh dicuba......
ReplyDeleteterima kasih chef atas menu2 .. betul2 teruja ingin mencuba setiap menu ...
ReplyDeleteSiti: Yang penting, kita terus mencuba. Setiap orang ada 'kesedapan tangannya'.
ReplyDeleteSiti: 'kesedapan air tangannya"...tersasul kat situ.
ReplyDeletesedapnye...dr ari 2 teringin nk mkn ikn bakar...tp x sempat2 cari agiii...huk3
ReplyDeletePrincess: Takpe...resepi ni boleh dicuba pada bila2 masa. Free nanti, cubalah. Yang penting air asam tu mesti kena ada.......barulah terasa kesedapannya.
ReplyDeletebest...nak resepi untuk salmon pulak boleh x.
ReplyDeleteNatasha: Insyaallah....ada rezeki nanti, saya akan buatkan resepi salmon k
ReplyDelete