Bahan-bahan
- 4 ekor udang sederhana besar (dibuang kulit, dibiarkan ekornya)
- 50 gm daun salad ‘lettuce’ (dikoyak/dicarik)
- 4 keping roti Perancis (telah dipotong sederhana tebal)
- Sedikit sos cili
- Sedikit jus lemon
- Sedikit ‘dill’ (untuk hiasan)
- Sedikit air (untuk merebus)
Bahan B (sos koktel)
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tomato
- 5 sudu besar mayonis
- Sedikit jus oren/limau
Cara Membuat
1. Jus lemon dimasukan ke dalam air lalu dicelur udang hingga masak. Toskannya.
2. Untuk menyediakan sos koktail, campurkan kesemua bahan B lalu dikacau hingga sebati.
3. Ambil roti lalu disapukan dengan sedikit sos cili di atasnya.
4. Letakkan daun salad di atas roti tadi sebelum meletakkan udang yang telah direbus.
5. Paipkan sos koktel keatas udang sebelum dihiaskan dengan dill.
Tips
1. Jus lemon digunakan dalam memberi rasa selain mengurangkan bau hanyir udang.
Sosek-sosek dapur chef
Hidangan udang bersos koktel ini tergolong dalam kumpulan hor's deouvres iaitu dalam kategori 'open face sandwich'. Kalau disebut dalam bahasa Melayu pelik bunyinya. Sandwic terbuka...tak ke pelik bunyinya.
Memang mudah untuk menghasilkannya namun perlu disiapkan dalam kuantiti yang banyak untuk sesuatu majlis. Untuk itu, anda perlulah banyak-banyak bersabar dalam menyiapkannya. Mana taknya ianya banyak melibatkan potongan kecil pada bahan selain ianya perlu mempunyai bentuk yang sama.
Walaupun ianya ringkas namun ianya tetap menarik dipandang. Bak kata orang, tak jemu mata memandang...tak gitu!!. Untuk itu, chef bawakan resepi ini untuk anda mencubanya. Boleh dihidangkanpada bila-bila masa saja dan sesuai untuk semua golongan umur.
Selamat Mencuba.......
Perfect presentation, and good for stand up reception party. Thanks for the fantastic ideas.
ReplyDeleteThanks puan. Plz do visit again n again to my blog. Really appreciate.
ReplyDeleteslm chef..memang nampak mabeless la..harus ku cuba nanti...
ReplyDeleteDek ma: Thanks kerana ziarah. Bolehlah cuba...ianya sungguh mudah untuk disediakan.
ReplyDelete