Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.



Saturday, December 25, 2010

Kerabu Nangka & Kacang Botol



Bahan-Bahan

300 gm nangka muda (direbus)
4 biji kacang botol (dihiris kecil)
50 gm taugeh (dicelur)
50 gm isi kerang (dicelur)
50 gm udang kering (dikisar)
5 biji bawang merah (dikisar)
2 biji cili merah (dikisar)
3 biji cili padi (dihiris nipis)
1 sudu besar kerisik
1 sudu kecil sos ikan
1 sudu kecil jus limau nipis
Garam dan gula secukup rasa

Cara Membuatnya
Di dalam sebuah bekas, masukkan kesemua bahan lalu digaul sebati.
Perasakan secukupnya dengan garam dan gula.
Hiaslah hidangan sebelum menghidangkannya.

Tips

1.       Garam boleh dielakkan sekiranya kerabu telah mempunyai rasa masinnya.

No comments:

Post a Comment