Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.



Wednesday, June 16, 2010

Labu Masak Lemak


Bahan-Bahan
1 biji Labu bersaiz sederhana (dipotong kecil)
5 biji bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
50 gm ikan bilis (ditumbuk)
Sedikit daun kunyit (dihiris/dikoyak)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji cili merah (dihiris nipis)
Secukup rasa Garam

Cara Menyediakan


Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk lalu dimasak hingga labu menjadi lembut.
Perasakan dengan garam secukupnya.

Tips

Masak di atas api sederhana besar untuk mengelakkan santannya pecah.

No comments:

Post a Comment