Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.



Monday, June 14, 2010

Sambal Udang Petai & Belimbing Buluh

Bahan-bahan

500 gm Udang sederhana besar (dibersihkan)
60 gm Petai
4 biji Belimbing buluh (dibelah dua)
4 biji Bawang merah (dikisar)
4 ulas Bawang putih (dikisar)
2 sudu besar Cili giling
1 sudu besar Sos Cili
Sedikit Air asam
Secukup rasa Garam dan gula

Cara Menyediakannya

Panaskan minyak lalu tumis bawang merah, bawang putih dan cili giling hingga pecah minyak.
Masukkan sos cili dan air asam sebelum diperasakan dengan garam dan gula.
Masukkan petai dan belimbing buluh lalu dibiarkan seketika.
Akhir sekali, masukkan udang lalu digaul sebati.
Hiaslah sambal sebelum menghidangkannya.

Tips

Udang tidak perlu dimasak untuk masa yang lama dalam mengelakkannnya daripada menjadi liat dan 'bergetah'.

Sosek-Sosek Dari Dapur Chef

Inginkan menu yang ringkas dan mudah disediakan! Sekiranya anda menggemari menu berasaskan udang, cubalah menu sambal udang ini dirumah. Pastinya anda akan menyukainya selain tidak memenatkan tangan.

Masa yang diambil untuk menyediakannya hanya sekitar 15 - 20 minit jikalau ianya dibuat dari A - Z. Tapi sekiranya bahan-bahannya telah tersedia lebih awal (hari sebelumnya), mungkin anda hanya memerlukan sekitar 10 minit saja.

Hidangan yang telah siap hendaklah dihiasi terlebih dahulu sebelum menghidang. Hiaslah seringkas mungkin dan pastikan ianya tidak melibatkan kos yang mahal. Apa yang chef dapat katakan, hiasan yang dilakukan ini pastinya dapat menambat hati suami dan anak-anak untuk menjamu masakan yang anda sediakan.

Nasihat chef, selain ilmu menghiaskan diri seperti meletakkan 'foundation', berbedak dan berlipstik selain bermaskara, ilmu menghias makanan juga harus dipelajari. Hehe...suami bukan saja melihat kecantikan luaran diri anda tapi dapat juga melihat dalaman anda menerusi hidangan yang disediakan.

Selamat Mencuba......

P/S: Ringkas dan menarik dilihat dijadikan asas menghias makanan.

2 comments: