Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.



Thursday, May 23, 2013

Mee Tulang Rawan........Saya suka....anda bagaimana!!!!

Assalamualaikum....

Pada artikel lepas, chef kongsikan dengan anda menu berasaskan mee. Untuk kali ini juga, chef akan kongsikan satu lagi menu berasaskan mee iaitu Mee Tulang Rawan.

Menu ini rasanya taklah susah mana. Hanya masukkan kesemua bahan dan rebus sampai isi pada tulang menjadi lembut. Dipendekkan cerita, campak-campak je kesemua bahan yang dikehendaki ke dalam kuali lalu rebus sampai masak. ianya lebih kepada mee suplah katakan. Haaaa....mudah bukan.

Tapi untuk menu ini, chef "adjust" sikit agar rasanya lebih berempah. Untuk itu, bahan-bahan seperti Perencah Sup Adabi diperlukan. Beli je perencah sup Adabi ini, jangan pening-peningkan kepala tu.
Baiklah.....chef tak ingin buang masa anda. Tengoklah sendiri resepinya. Kalau berminat, bolehlah cuba.

P/S: Diana Delimaz.....ini resepinya. Bolehlah dicuba dan kongsikan kepada pengemar mee khususnya pembeli Mee Kuning Delimaz. Selamat mencuba........

Bahan-Bahan
1 paket Mee Kuning (dicelurkan sekejap)

Sup Tulang Rawan
5 - 6 ketul tulang rawan
5 biji bawang merah - dikisar halus
5 ulas bawang putih - dikisar halus
2 sm halia - dikisar halus
4 - 5 sudu besar Perencah Sup Adabi
1 bungkus sup bunjut Adabi
3 - 4 keping asam keping
3 - 4 biji cili padi - diketuk
1 biji lobak merah - potong dadu
1 biji kentang - potong dadu
2 biji tomato - dibelah 4
Sedikit daun sup - dihiris nipis
Garam dan serbuk lada putih secukup rasa
Sedikit serbuk stok ayam

Bahan Hiasan
Sedikit bawang goreng
Sedikit daun bawang - dihiris nipis
Cili merah - dihiris nipis
Taugeh

Cara menyediakannya
1. Untuk sup, masukkan sedikit minyak dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau.
2. Masukkan serbuk perencah sup dan sup bunjut lalu ditumis sebentar.
3. Masukkan air lalu dimasukkan asam keping, cili padi dan daun sup lalu direneh sup tersebut.
4. Masukkan pula lobak merah, kentang dan tomato ke dalam sup.
5. Perasakan dengan garam, serbuk lada putih dan serbuk stok ayam. 
6. Untuk menghidangkannya, letakkan mee kuning lalu dituangkan sup beserta tulang. 
7. Hiaskan dengan bawang goreng, daun bawang, taugeh dan cili merah.

Tips
1. Kalau nak sup yang pekat, masukkan serbuk kentang atau serbuk kacang kuda.                                                                                                                                                                               














2 comments: