Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.



Saturday, May 25, 2013

Fish N Chips versi Chef Hussin...............................

Assalamualaikum......

Untuk kali ini, chef telah berkesempatan untuk menyediakan sejenis lagi menu berasaskan makanan laut. Cer teka....apa dia? Haha...tak cite pun....tentu anda dah tahu. Mana idaknya, dah terpampang kat atas tu.

Untuk kali ini, kita "try" buat menu makanan barat pula. Ada berani? Haha tentu ramai yang berani nak mencuba...tak gitu...

Sebenarnya menu fish n chips ini bukanlah satu menu yang susah sangat untuk disediakan. Hanya perlu tahu cara yang betul untuk menyediakannya. Kalau nak ubah resepinya pun....silakan. Tak salah mencuba resepi masing-masing mengikut citarasa masing.

Selepas tengok resepi chef ini....cepat-cepatlah pi beli bahan-bahan yang diperlukan. Bolehlah disiapkan segera untuk dijamu seisi keluarga. Seeloknya dihidangkan panas-panas. Kalau dah sejuk, tak berapa sedap sebab dah ada yang lemau.


Ada dua cara untuk menyediakannya. Kalau menggunakan bancuhan tepung, eloklah gunakan tepung tempura. Rasa tepung ini saja...dah membangkitkan nafsu makan. Tapi kalau susah-susah sangat, gunakan je tepung gandum biasa. Jadi juga....

Cara kedua...salut kesemua makanan laut menggunakan serbuk roti. Haaa serbuk roti ni bolehlah anda perolehi di kebanyakan kedai pastry. In Shaa Allah ada. Seelok-eloknya, gunakanlah yang berwarna putih. Warnanya akan lebih cantik apabila digoreng.

Yang paling mustahak sekali dalam penyediaan menu ini, jangan goreng terlalu lama. Sebabnya isi makanan laut mudah masak dalam masa yang begitu singkat. Takut-takut ada yang liat.....

Baiklah....saya sertakan resepi Fish N Chips untuk anda cuba.....
Chow Chi Chaw....selamat mencuba.

Bahan-bahannya

Bahan A
Udang (dibersihkan, kalau nak cucuk dengan lidi pun boleh)
Sotong (dipotong bulat)
Ikan Dori/Merah (dipotong kecil/filet)
Kentang Goreng
Serbuk Cili (Paprika)
1/2 paket tepung tempura
Air secukupnya (seeloknya disejukkan)
Garam dan serbuk lada secukup rasa
Minyak untuk menggorengnya


Bahan B - Koleslaw
1/4 bahagian sayur kobis (dihiris nipis)
1 batang lobak merah (dihiris nipis/julienne)
Sedikit cuka makan
3 - 4 sudu makan gula putih
Mayonis secukupnya

Bahan C -Sos Tartare
1/2 biji bawang besar (dicincang kasar)
1 biji telur rebus (dicincang kasar)
1 biji jeruk gherkin (dicincang kasar)
1 sudu makan jeruk capers (dicincang kasar)
Sedikit daun pasli (dicincang halus)
Mayonis secukupnya

Cara Menyediakannya
1. Udang, ikan dan sotong diperap sebentar setelah digaulkan dengan garam, serbuk cili dan serbuk lada putih.
2. Sediakan bancuhan tepung dengan mencampurkan tepung tempura dan air ais. Kacau ia hingga sebati.
3. Untuk menyediakan koleslaw, sayur kobis dan lobak merah dicampurkan dengan cuka makan dan gula.
4. Perapkan selama 20 - 30 minit sebelum diperah keluar air cuka tadi.
5. Setelah itu, barulah dimasukkan mayonis lalu digaul sebati.
6. Untuk sosnya, campurkan kesemua bahan lalu digaul sebati.
7. Untuk mengoreng makanan laut yang diperap tadi, celupkan ia kedalam bancuhan tepung tempura dan goreng ia kuning keemasan.  Toskan minyaknya.
8. Kentang goreng juga digoreng lalu ditaburkan dengan sedikit garam.
9. Hiaslah hidangan dengan daun pasli atau pudina selain hirisan buah lemon sebelum dihidangkan.

P/S: 1. Kobis direndam dalam cuka untuk melembutkan serat kobis.
        2. Tepung tempura tidak perlu dimasukkan garam selain perlu disejukkan agar mendapatkan tekstur
            tepung yang menarik.












4 comments:

  1. tq for sharing chef... nampak menarik!

    ReplyDelete
  2. Amie: Thanks puan coz sudi singgah. Any problems...bolehlah hubungi saya...

    ReplyDelete
  3. Tq chef. Pling syok dpt tips n info mengenai mskn tsebut.

    ReplyDelete
  4. terbaik chef. sedap sangat ni. wajib try :)
    terima kasih untuk resepi nya

    jom ke http://hudakassim.blogspot.com/

    ReplyDelete