Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.



Saturday, June 15, 2013

Sotong Tempura Goreng .... sukakannya?

Assalamualaikum....

Kalau sebelum ini, chef kongsikan dengan anda Udang Goreng Berbijan. Haaa untuk kali ini pula cuba yang ini...Sotong Tempura Goreng. Pasti anda menyukainya....cubalah dulu, baru komen menu pembuka selera ini.

Apa itu tempura? Ianya tidak lain tidak bukan sejenis tepung yang biasa digunakan dalam penyediaan makanan bergoreng rakyat Jepun. Tekstur serta rasa tepung setelah digoreng itulah yang menyebabkan ramai orang menyukainya.

Chef sebenarnya memang menyukai rasa tepung ini. Tambah-tambah kalau ianya digunakan untuk menyediakan makanan laut. Pehhhh memang terbaik. Kalau tidak ada tepung ini, buatlah bancuhan tepung sendiri seperti buat cucur tu. Tapi teksturnya pasti sedikit berbeza. Apa yang penting, perasakan ia secukupnya mengikut kehendak lidah masing-masing.

Baiklah....Chef kongsikan resepinya disini. Cubalah...jangan malu-malu ya. Kalau sedap komen disini. Hehe....

Bahan-bahan

3 ekor sotong - dibersihkan, dipotong bulat
1/2 bungkus tepung tempura
1 cawan air + kiub ais
1 sudu kecil serbuk cili paprika
Garam dan serbuk lada putih secukup rasa
Lidi buluh - untuk dicucuk
Minyak - untuk mengggoreng

Cara Menyediakannya
1. Sotong diperapkan dengan garam, lada putih dan serbuk cili paprika. Perapkan seketika.
2. Untuk menyediakan bancuhan tepung tempura, masukkan air beserta kiub ais lalu dipukul sebati. Rehatkan ia didalam peti sejuk.
3. Ambil sotong tadi dan cucukkan dengan lidi buluh.
4. Panaskan minyak dan celup sotong ke dalam bancuhan tepung tadi lalu digoreng hingga masak.
5. Hidangkanlah panas-panas bersama sos kegemaran anda.

Tips
1. Untuk mendapatkan tekstur yang baik, bancuhan tepung perlu sentiasa disimpan sejuk sebelum menggunakannya.
2. Pastikan hanya sedikit garam atau serbuk perasa digunakan untuk memerap. Ini kerana tepung tempura dah cukup garam.





No comments:

Post a Comment