Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.



Sunday, June 16, 2013

Paha Ayam Bakar

Assalamualaikum......

Apa khabar semua.

Kali ini chef teringin nak sediakan menu berasaskan ayam. Jalan-jalan kat pasaraya semalam, ternampak paha ayam yang masih segar bugar. Apa lagi, chef capai plastik dan masukkan beberapa ketul paha ayam ini. Ayam ini kalau diperap dengan serbuk kunyit dan kari, pastu goreng, tentu sodap....tapi taknaklah selalu sangat makan makanan yang bergoreng.

Ramuan yang sama chef gunakan tapi untuk kali ini nak dibakarlah pula. Chef gunakan ketuhar pembakar. kalau nak dibakar ala-ala BBQ pun boleh. Terpulang pada cara masing-masing.

Chef hidangkan ayam ini dengan sos "Thai Sweet Sour Sauce" atau dipanggil Sos Masam Manis Thai. Sos ini ada persamaan dengan kuah asam pedas tapi tak bolehlah terlalu pedas. Chef ubah rasanya agar rasanya lebih manis dan masam. Tapi jangan pula "tertumpah gula", tak berapa sedap nanti kalau terlalu manis.



Chef letakkan resepinya disini....kalau rasa nak cuba....bolehlah dicuba. Makan panas-panas ya bersama sayuran dan kentang "wedges" goreng. Apapun....Selamat Mencuba!!!!!!.

Bahan-Bahan

Bahan A -Bahan Perapan

Beberapa ketul paha ayam - dibersikan dan dikelar
2 sudu besar serbuk kunyit
1/2 labu bawang putih
5 biji bawang merah
1 inci halia
1 - 2 keping gula Melaka
Garam dan serbuk lada putih secukup rasa

Bahan B - Sos
4 sudu besar cili giling
1/2 labu bawang putih - dikisar
5 -6 biji bawang merah - dikisar
1 keping belacan - disangai, dikisar
1 kuntum bunga kantan - dibelah dua
4 tangkai daun kesum
2 cawan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Tepung jagung - untuk memekat
Minyak untuk menumis

Cara Menyediakannya

1. Kisar kesemua bahan A dan tuangkan keatas ayam. Perapkan seketika.
2. Selepas itu, bakar paha ayam pada suhu 180C selama 20 - 25 minit atau hingga masak .
3. Untuk sosnya, panaskan kuali/pan lalu ditumis kesemua bahan kisar dan cili giling.
4. Setelah pecah minyak, tuangkan air asam jawa.
5. Masukkan juga bunga kantan dan daun kesum lalu dibiarkan mendidih sebentar.
6. Perasakan dengan garam dan gula.
7. Pekatkan ia dengan tepung jagung.
8. Untuk menghidangkan, tuangkan sos ke atas ayam dan hidangkanlah bersama kentang dan sayuran.

Tips
1. Kalau nak pedas, lebihkan cili gilingnya (ikut citarasa masing-masing).





















5 comments:

  1. Thanks Chef atas perkongsian resepi yang best ni. Nampak macam ayam percik. Berbuka ni memang best kalau boleh buat sendiri..

    ReplyDelete
  2. Akmal Aizat....terima kasih kerana ingin mencuba. Apapun selamat mencuba ya. Juga salam ramadan dari saya.

    ReplyDelete
  3. wah kayaknya resep paha ayam dari Chef Hussin enak nih. coba ah resep masakan dari mba kayaknya enak enak nih. lebih enak lagi kalo ada resep soto kudus asli dan resep soto kudus , resep soto ayam ambengan

    ReplyDelete
  4. Sgt suka makan ayam mcm ni. Hari ni puasa meleleh pulak tgk ayam chef :)
    Tq for recipe.

    Visit me back : hudakassim.blogspot.com

    ReplyDelete