Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.



Sunday, May 20, 2012

Salad minggu ini....Salad Nicoise

Assalamuualaikum......pekabo semua. Harap sihat-sihat belako. Haha....hari ini chef ingin kongsikan dengan anda resepi salad je. Ini adalah salad yang telah chef sediakan semasa kelas masakan. Rugi rasanya kalau tak ambil gambar. Dah alang-alang 'snap' gambar, eloklah benor chef kongsikan gambar ni beserta resepi....tak gitu.

Oklah untuk kali ini salad nicoise ingin chef kongsikan dengan anda. Ianya agak mudah tetapi sungguh berkhasiat. Molek benorlah untuk orang yang menjaga kesihatan....diet katakan. Diet-diet juga....makan kena jaga. Oklah...apa kata cuba resepi ini.

Selamat Mencuba....
Bahan-bahan

2-3 helai salad segar (dikoyakkan)
Beberapa hirisan dada ayam (digril atau dipanggang)
1 biji kentang (direbus masak & dihiris sederhana tebal)
2 batang kacang buncis (dicelur)
2 keping daging salai 'beef bacon' (hiris memanjang)
1 sudu isi tuna (dalam tin)
1 biji tomato (dibelah 4)
1 biji telur rebus (dibelah 4)
1 sudu teh biji kaper
Beberapa biji zaitun hitam
1 sudu teh serbuk keju parmesan

Bahan B (sos vinaigrette)
50 ml cuka
100 ml minyak zaitun
1/2 biji bawang besar (dicincang halus)
1 ulas bawang putih (dicincang halus)
Gula, garam dan serbuk lada putih secukup rasa

Cara Penyediaannya
1. Untuk menghasilkan sosnya, campurkan kesemua bahan lalu dipukul sebati. Sejukkannya
2. Susun kesemua bahan diatas pinggan dan tuangkan sos keatasnya.
3. Taburkan serbuk keju parmesan keatasnya.
4. Hidangkanlah ia setelah dihias.

Tips
1. Sos koktel, sos pulau seribu atau sos tartar juga boleh digunakan sebagai ganti kepada sos vinaigrette.
2. Sos vinaigrette yang dihasilkan mestilah masam-masam manis. Boleh lebihkan penggunaan gula.

6 comments:

  1. sedap! byk kentang kat rumah saya tu, hehe nak buat salad lah :) apa2 pun terima kasih chef :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama Sura.....Thanks coz sudi jenguk ke blog chef ni

      Delete
  2. huhu...penat fienaz buat salad nie hari tu....ngee....

    ReplyDelete
  3. thanks for the recipe chef hussin , im gonna use this for my final exam :)

    ReplyDelete
  4. Hidangan ni untuk berapa orang makan

    ReplyDelete
  5. Hidangan ni untuk berapa orang makan

    ReplyDelete