Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.



Sunday, May 27, 2012

Resepi Hari Ini - Sup Minestroni 'Seafood'

Assalamualaikum...

Untuk kali ini, apa kata anda cuba pula untuk menyediakan sup Mat Salleh dari Itali ni. Sup ini telah chef sediakan minggu lalu untuk kelas masakan komersial.

Bercerita tentang sup ini, ianya menggabungkan pelbagai bahan yang mudah didapati di kebanyakan pasaraya kita.

Ianya banyak menggunakan tomato...maklumlah negara Itali memang terkenal dengan penghasilan tomato yang banyak. Disebabkan itu juga...setiap tahun mereka mengadakan pesta baling tomato tak gitu.....mungkin lebihan tomato ataupun mereka dah jemu makan tomato. Maka kebanyakan tomato dibazirkan begitu sahaja......jalan dan lorong-lorong di Itali bertukar menjadi merah.

Memang sup ini banyak menggunakan tomato namun chef kurangkan sikit untuk memenuhi citarasa kita. Selain itu, ianya juga banyak menggunakan bawang putih dan daun basil. Inilah rahsia kepada sup ini dalam memberi rasa kesedapan yang tak terkata dikala sup ini dihirup.

Waduhhh waduhhh enak bangat.......kata orang Indonesia setelah merasai sup ini. Sekiranya anda tidak memakan makanan laut....maklumlah takut gout, bolehlah cuba elakkan penggunaannya. Memadailah sekadar menggunakan sayur-sayuran sahaja. Memang sesuai untuk golongan vegetarian juga.


Nak cuba untuk menyediakan sup ini, chef sertakan resepinya dibawah post ini. Juga anda boleh mendapatkan resepi ini dalam buku masakan chef yang telah lama berada di pasaran. Hanya menanti anda untuk mendapatkannya.

Apapun selamat mencuba.......Chow Chi Chow......

Bahan-bahan

5 ekor udang (dibersihkan)
3 ekor sotong (dipotong ring)
1 filet isi ikan (sebarang jenis ikan, dipotong dadu)
3 - 4 keping mussel-kepah hijau (dibersihkan)
1 biji lobak merah (dipotong dadu kecil)
1 batang seleri (dipotong dadu kecil)
1 batang leek (dipotong dadu kecil)
1 biji bawang bombay (dipotong dadu kecil)
1 labu bawang putih (dicincang halus)
1 paket daun basil (boleh didapati dicold storage, dicincang halus)
3 sudu besar pes tomato
10 - 15 batang spagheti (dipatah 2)
3 sudu besar kacang merah-kidney bean
Beberapa sudu serbuk keju parmesan
3 liter air
Garam dan serbuk lada putih secukup rasa
Serbuk stok ayam secukup rasa
Majerin/Mentega - untuk menumis

Cara Penyediaannya

1. Panaskan mentega lalu tumis bawang putih hingga sedikit layu dan wangi.
2. Masukkan sayuran dadu yang lain dan tumis hingga layu.
3. Masukkan makanan laut lalu ditumis sebentar.
4. Masukkan daun basil yang dicincang serta pes tomato. Kacau ia hingga sebati.
5. Tuangkan air dan biarkan ia mendidih.
6. Masukkan spaghetti dan biarkan ia hingga lembut.
7. Perasakan sup dengan garam, serbuk lada putih dan stok ayam.
8. Masukkan kacang merah sebelum menutup api.
9. Taburkan keju parmesan dan hidangkanlah ia panas-panas.

Tips.

1. Nak masam, lebihkan penggunaan pes tomato.
2. Boleh juga masukkan tomato segar yang dipotong dadu.





No comments:

Post a Comment