Assalamualaikum semua.
Apa khabar anda pada hujung-hujung begini. Tentu anda ada bermacam-macam perancangan dan agenda untuk diuruskan. Tak gitu. Maklumlah waktu inilah banyak kenduri kendara diadakan. Tidak kurang ada juga yang pindah rumah baru. Apa jua urusan yang ingin anda lakukan, semoga ianya dapat disempurnakan dengan sebaiknya.
Untuk post kali ini, chef ingin berkongsi dengan anda tips menghasilkan 'coleslaw' yang enak untuk dimakan. Ramai yang berpendapat, menghasilkan coleslaw hanyalah sekadar mencampurkan sayur kobis dengan mayonis. Namun setelah dinikmati, rasanya adalah berbeza sama sekali dengan coleslaw yang biasa dimakan di 'fast food' ataupun di restoran hotel.
Pada pendapat chef, tidak menjadi satu kesalahan sekiranya sayur kobis terus dicampurkan dengan mayonis. Tetapi ada proses dan bahan yang digunakan sebelum proses itu. Ini dilakukan untuk menghasilkan tekstur sayur yang lebih disukai. Rahsianya ialah.......
Apa yang perlu dilakukan ialah sayur kobis yang telah dihiris halus hendaklah digaulkan dengan cuka dan gula. Kuantiti cuka yang digunakan cukuplah sekadar kena pada semua hirisan tadi selain memberi rasa masam pada sayur. Kuantiti gula pula biarlah lebih....mungkin segenggam gula. Ini secara langsung dapat memberi rasa manis yang dikehendaki pada sayur kobis.
Fungsi utama kedua-dua bahan ini adalah untuk melembutkan tekstur sayur tersebut agar menjadi lembut selain rasa. Inilah rahsia yang mana ramai orang tidak mengetahui. Secara tidak langsung, serat sayur yang sememangnya liat atau 'crunchy' dapat dilembutkan. Masukkan juga sedikit hirisan karot agar coleslaw anda nampak menarik.
Setelah campuran tersebut direhatkan selama 20 - 30 minit, perah keluar cuka yang dimasukkan tadi. Ini bagi mengelakkan coleslaw anda berair setelah ianya dicampurkan dengan mayonis kelak. Setelah itu, barulah dimasukkan bawang yang telah dicincang kasar dan juga mayonis. Perasakan dengan garam secukupnya dan gaulkan ia agar menjadi sebati.
Coleslaw seboleh-bolehnya dihidangkan sejuk. Barulah rasanya lebih mengancam. Kebiasaannya coleslaw dihidangkan bersama fish n chips, ayam bersalut serbuk roti dan apa saja makanan yang anda gemari. Ianya juga boleh dimakan begitu saja.
Selamat mencuba.......
P/S: Bersama kawan2 mempromosikan buku masakan chef yang telah pun berada dipasaran.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSori byk typho Error tadi ...
ReplyDeleteBtw my kids love coleslaw sedap...thanx for the Chef Hussin tips!
as salam chef..
ReplyDeletebz ke lani
baru kita tahu cara buat coleslow yg sedap
mcm kfc tu ye
nanti dah sihat nak cubalah..
TQ chef ^__^
Jom baca: Khas Untuk Semua KAUM WANITA.. mesti baca!!
Mak peah & ati: Thanks coz singgah ke sini. Btw, ati tak sihat ke....sakit ape ye.
ReplyDeleteoo..camtu ye....mekasih for the tips...=)
ReplyDeletenik tau kene letak cuka cket..tp xtau cara....=)
tq chef for the tips. selalu kalau buat mmg terus campur ngan mayo ajer, then baru bubuh gula... Skrg baru tahu cara yang betul..
ReplyDeleteQueen & Harleena: Thanks coz singgah n beri komen.
ReplyDeleteQueen: Tuangkan je cuka tu. Yang penting, kena perah keluar cuka itu selepas direhatkan. Seelok-eloknya beli cuka "distilled vinegar" yg dijual di pasaraya. Cuka biasa tu agak berbau sikit.
ReplyDeletetq chef coz sudi syer tips yg berguna...boleh try lps ni...
ReplyDeleteDek_ma: thanks...slamt mcuba.
ReplyDeleteHmm, nak try nanti...
ReplyDeleteThanks abg mat.
ReplyDeletewahhhhhhhhh sedapnye.ni mkanan kegemran sy.nti sy nk cbe..
ReplyDeletedh buat dh.sedap :)
ReplyDeletehttp://cerita-diyana.blogspot.com/2011/12/coleslaw-sedap.html
hmm..sy da beli bahan, tp cuka mkn biase jer yg ade kt umah tu..x per la..try jer la..thanks chef hussin :)
ReplyDelete