Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.



Saturday, December 28, 2013

Coretan Chef Tentang Buku Masakan


Apabila bercerita tentang menghasilkan sesebuah buku resepi, bukanlah suatu pkara yg mudah. banyak faktor yang tlibat. Antaranya bahan mentah. Kos yang terlibat memang tinggi dan perlu ditanggung sendiri. Contohya bagi buku yang memuatkan 23 resepi...kosnya tidak kurang RM3k (ini bdasarkan menu yang ingin dihasilkan). Lagi byk menu, tinggilah kosnya. Tambah2 zaman sekarang ini semua barang naik harga...melambung2 pula tu. Mcm mail lambong gitu hehe. Kos bahan mentah ni perlulah diambilkira sebelum menghasilkan sesuatu buku itu. 

Disebabkan itu setiap bahan yang dibeli akan digunakan sebaik mungkin agar tiada pembaziran. Kata mat salleh..."fully utilise" gitu. Kebiasaannya penulis perlu menanggung kos bahan mentah untuk menghasilkan buku masakan. Syarikat penerbitan ada kos2 lain yang perlu mereka tanggung. Kos mereka juga mmg tinggi. Maksudnya disini perlu ada win2 situation diantara kedua belah pihak. Syarikat juga menjalankan segala promosi. Penulis juga perlu turut sama mempromosikan buku. Chef bsyukur adanya syarikat penerbitan seperti PTS Publication Sdn Bhd. Sumbangan PTS bagi chef agak besar dan sdikit sebanyak mencorakkan kehidupan chef. 

Ini baru faktor pertama iaitu bahan mentah. Belum faktor2 lain. Bagi buku yang mempunyai langkah demi langkah faktor ini cukup penting. Selain ada banyak gambar dimuatkan...memang tak boleh miss satu bahan pun. Kerana stiap bahan yang tertulis perlu ada dalam gambar. Dari sekecil2 bahan hinggalah sebesar-besar bahan seperti daging dan sebagainya. Sebab itu, perlu diadakan check list bahan agar tidak menjadi masalah semasa sesi masak dan photoshot. Berkata tentang langkah demi langkah...menu macam ini perlu anda cuba. Kenapa? Sbb langkah memasaknya ditunjuk melalui gambar yang diambil. Ada kejujuran dalam menyiapkan masakan itu dan masakan juga menjadi. Kalau tak menjadi...memang tidak boleh snap gambarnya. So harap ini tidak mjadi isu dalam buku2 yg chef cuba hasilkan.


Ini berlawanan dengan sesetengah buku resepi yang hanya memaparkan makanan siap atau dalam bahasa Jermannya "finish product". Tuan/puan faham ke apa yang saya maksudkan ni. Kalau tak faham takpe...jgn risau. Saya akan menerangkannya. 



Menyiapkan resepi yang memuatkan gambar langkah demi langkah memakan masa yang agak lama kalau dibandingkan degan resepi yang hanya meletakkan gambar siap "finish product". Melalui pengalaman yang chef lalui, chef mengambil masa hampir setengah jam untuk myiapkan hanya satu resepi langkah demi langkah (bergantung kepada jenis resepi jugak sebenarnya). Memang penat dibuatnya. Mau idak...kalau 23 resepi hampir 10 - 11 jam diperlukan. Seperti yang chef sebutkan sebelum ini, disini ada kejujurannya. Chef dapat pastikan menu yang dicuba oleh pembaca pasti menjadi. Selain itu, ianya juga mjadi panduan kepada pembaca untuk menyediakan sesuatu hidangan dengan cara yang betul dan tepat. Tambah-tambah kalau orang tu baru nak belajar memasak....molek bonarlah dapatkan buku resepi chef ni...haha!!! ayat promosi dah keluar dah......tapi kalau nak beli apa salahnya....kan kan kan.


Berbanding dengan resepi finish product...mungkin 6 atau 7 menu malahan lebih dari itu boleh disiapkan dalam masa sejam. Sebab apa ianya mudah...hanya satu gambar je diperlukan untuk dimuatkan. Resepinya pula...hanya copy dan paste dari internet.

Another problem that uolls facing....kecek bahasa jawa la pulak...resepi finish product yang dicuba selalu tak menjadi. Rupanya ada tapi mcm hampeh rasanya....tak gitu. Mana idaknya....makanan siap dibeli dari warung atau restoran (dia tak masak pun). Gambar akan disnap selepas ianya dibedak dan dihias sbaik mgkin. Sebab itu, banyak resepi diluar sana....apabila pembaca cuba tak menjadi langsung. Kenapa ini terjadi!!!!! kenapa? mengapa? ask me....


Untuk myakinkan lagi pembaca, nama resepi yg menarik lagi memukau diberikan....contohnya ayam goreng che kiah, ikan masak lemak senandung malam, kuih koci mak leha, kek moist kopi jantan (jantan ke) dan macam-macam lagi....ahhh tak kuasa makkk nak listkan semuanya disini. Ini teknik menipu namanya.... Mudah bukan.!!!! Untuk merialisasikan teknik ini, makanan dan kamera takpun handphone saja diperlukan. Of course pinggan mangkuk pun kenalah ada....laser pulak arini....hehe. Iyalah...akibat dari perbuatan mereka-mereka ini...tempiasnya juga terpalit pada penulis yang jujur macam chef. Ibarat gagak yang berak bila saja ada orang dibawahnya. Aikk angkut bakul sendiri nampaknya chef ni. Haha gurau2 je k. Tapi gaya Karim Singh ada kot....hehe

Ini myebabkan ramai pembaca diluar sana menjadi fobia untuk beli buku resepi sebab tak pcaya dgn hasilnya. Ini dinamakan fobiamenu....ayat baru ni....betul ke wujud ayat ni. Hehe

Bagi diri chef, kepuasan terasa apabila pembaca memberi feedback yang positif dan suka dengan hasil yang tercipta. Seabb itu, menu yang hendak dihasilkan perlulah dari hati yang tulus ikhlas. Resepi yang betul tanpa menyorok apa2 bahan mestilah dituliskan untuk pengetahuan pmbaca. Niat kita sebenarnya kena betul (bukan niat makan ya) agar pembaca juga turut mendapat kebaikan daripada apa yang kita muatkan dalam buku resepi. Sebagai pembaca......@#$#×€£¥₩....kita bsambung ya..... gambar resepi diambil dari Buku Masakan Hidangan Lengkap Seminggu @ Hasani Bookstore.

2 comments:

  1. kalau cuba resepi , jadi ok la

    Assalamualaikum tuan/puan,
    KOPI KEMUDIK, SUSU KAMBING, KOPI NANDUK/BIO-ASLI, TANAH LOT
    Kopi KEMUDIK
    Koperasi Permodalan Melayu Wilayah Kuala Muda/Sik Kedah Berhad
    5 dalam 1

    ( Gula Halus , Krimer Bukan Tenusu , Kopi Segera , Habbatus Sauda , Fiber )

    Kebaikan Fiber / Serat :

    memudahkan proses pencernaan , memperbaiki pembiakan mikroflora yang baik , mengekalkan kesihatan saluran dalaman tubuh dan membantu mengurangkan pengumpulan bahan-bahan yang tidak diperlukan tubuh, khususnya organ dalaman.

    Kebaikan Habbatus Sauda :

    Nabi Muhammad S.A.W. bersabda dalam Haditsnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain
    “Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)” (HR.Bukhari, Muslim)

    RM 20 for 20 sachets

    Postage cost : RM 10
    Total cost : 30

    To order : 017 5503065 Mr. Norman
    Email : neorise2010@gmail.com

    Location : Pekan Sik , Sik , Kedah . MALAYSIA
    http://kopi5campurankemudik.blogspot.com/2013/05/kopi-kemudik.html
    http://kopi5campurankemudik.blogspot.com/

    SUSU KAMBING / KOPI SUSU KAMBING / GOAT MILK / GOAT MILK COFFEE
    RM 22 for 20 sachets

    Postage cost : RM 8
    Total cost : 30
    To order : 017 5503065 Mr. Norman
    Email : neorise2010@gmail.com

    Location : Pekan Sik , Sik , Kedah . MALAYSIA
    http://hartanahpropty.blogspot.com/2013/12/susu-kambing-kopi-susu-kambinggoat-milk.html

    Kopi Nanduk GOLD
    http://www.bio-asli.com/?id=neorise
    www.bioasli.com/?id=neorise
    www.tvbioasli.com/?ref=neorise
    www.bioasli.co.uk/?ref=neorise
    www.prepaid.bioasli.com/?ref=neorise
    http://hartanahpropty.blogspot.com/2013/12/kopi-nanduk-gold.html

    TANAH LOT
    Assalamualaikum tuan/puan,
    Saya ada tanah lot lidi untuk dijual.
    Tanah Lot Untuk Dijual Di Bukit Selambau, Sungai Petani, Kedah
    Tanah Lot 55' x 75' , sesuai untuk tapak rumah atau bangunan. Lokasinya di Bukit Selambau , Kedah iaitu berhampiran Pekan Bukit Selambau, jalan besar Bukit Selambau, 300 meter di belakang Sek. Keb. Bukit Selambau, berhampiran menara telekomunikasi dan kilang kayu.
    Sesuai untuk tapak rumah dan bangunan
    http://hartanahpropty.blogspot.com/2013/11/hartanah-3.html


    ReplyDelete