Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.Monday, May 2, 2011

Spice Route Adabi Musim Ke-4

Assalamualaikum....

Pejam celik pejam celik...masa yang berlalu terasa begitu pantas meninggalkan kita. Begitu jugalah umur kita yang semakin meningkat dalam menghabiskan sisa masa yang tinggal. Bak kata kubur....mai mai....rumah kata pi...pi....

Ha ha...pada post kali ini, chef bukannya nak bercerita tentang umur kita. Apa yang pasti, hidup, ajal maut semuanya telah ditentukan olehNya. Yang penting, kita ingat padaNya sentiasa agar beroleh kehidupan yang bahagia suatu masa nanti.

Untuk kali ini, chef ingin berkongsikan dengan anda tentang perjalanan chef ke suatu destinasi yang telah ditentukan olehNya. Semuanya bagaikan mimpi...tak sangka ada rezeki yang Allah letakkan untuk chef di negara asing.

Apapun itulah ketentuan tuhan. Sampai saja masanya, pasti ianya akan berlaku. Bagaikan seekor burung yang terbang lalu singgah dan mematuk rezeki ditempat asing.

Dalam bab ini, masa untuk chef ke sana terasa begitu hampir. Pelbagai pergolakkan jiwa berlaku dalam diri chef buat masa ini. Pergorbanan juga ditagih dalam merealisasikan impian. Terpaksalah tinggalkan keluarga terutama anak-anak yang masih kecil dan merantau selama hampir tiga bulan lamanya.

Apapun yang berlaku, kesemuanya telah ditentukan oleh Illahi. Inilah yang dinamakan rezeki.....rezeki anak-anak. Untuk itu, chef tabah untuk menghadapinya selain mencuba yang terbaik. Kesempatan begini jarang-jarang diperolehi oleh sesiapa saja.

InsyaAllah, chef akan terbang ke negara Turki, Bosnia, Indonesia dan Kemboja pada pertengahan bulan ini. Mungkin pada 15 May ini..kalau segala proses berjalan lancar. Kepercayaan yang diberikan terutama sekali oleh pihak Adabi dan TV3 tidak akan chef lupakan.

Akhir kata, doakan untuk chef agar selamat pergi dan selamat pulang dan berjaya dalam menghasilkan satu rancangan yang benar-benar menarik minat anda dalam mendekatkan diri ke dunia masakan.

3 comments:

  1. alhamdulillah.. tahniah chef! semoga segalanya dipermudahkan, selamat pergi dan selamat kembali dgn kejayaan.. aminn...

    ReplyDelete
  2. chef,mimie n DK2C2 nak ucap tahniah and semoga berjaya.yg penting,kertas food science kami jgn lupa tanda.hehe.

    ReplyDelete