Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku
Akal mengarahkan agar makanan dicari.
Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.
Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.
Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.
Sunday, June 13, 2010
Betik Muda Rebus
Bahan-bahan
1 biji Betik Muda(dipotong kecil)
3 biji Cili Padi(diketuk)
1 helai Daun Kunyit (dihiris/dikoyakkan)
2 biji Bawang Merah (dihiris nipis)
1 liter Air (untuk merebus)
Garam secukup rasa
Cara Menyediakannya
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk lalu direbus hingga betik masak dan lembut.
Tutupkan api setelah betik lembut.
Sebelum menghidang, hiaslah ia mengikut kreativiti masing-masing.
Tips
Betik muda rebus ini sesuai dihidangkan bersama nasi sebagai bahan 'pencolek' sambal belacan. Ianya mudah disediakan selain amat berkhasiat dalam menyumbang nutrien yang diperlukan oleh badan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment