
Bahan-Bahan
3 ketul Isi Ikan Nyok-Nyok (yang telah dipotong kecil)
4 sudu besar Cili giling
4 biji Bawang merah (dikisar)
3 ulas Bawang putih (dikisar)
30 gm Belacan (disangai)
1 kuntum Bunga kantan (dibelah empat)
1 batang serai (diketuk)
2 biji kacang bendi (dipotong kecil)
40 gm Daun kesum
500 ml Air asam jawa
Secukup rasa Garam dan Gula
Cara Menyediakannya
Bahan seperti bawang merah, bawang putih dan belacan dikisar bersama terlebih dahulu.
Panaskan periuk lalu tumis bahan kisar serta cili giling dan biarkan ia hingga pecah minyak.
Masukkan air asam, daun kesum, bunga kantan dan serai lalu dibiarkan mendidih.
Masukkan isi ikan dan perasakan dengan garam dan gula.
Hiaslah asam pedas mengikut kreativiti masing-masing sebelum menghidangkannya.
Tips
Ikan dimasukkan dipenghujung proses memasak untuk mengelakkan ianya daripada hancur.

No comments:
Post a Comment