Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku
Akal mengarahkan agar makanan dicari.
Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.
Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.
Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.
Friday, July 2, 2010
Sup Daging Rusa
Bahan-bahan
500 gm daging rusa (dihiris nipis)
3 ulas bawang putih (diketuk)
1 biji lobak merah (dipotong kiub)
1 biji bawang besar (dibelah empat)
2 biji kentang (dipotong kiub)
1 batang seleri (dipotong kiub)
3 biji cili padi (diketuk)
30 gm daun sup
2 liter air
1 ketul sup bunjut
1 batang kayu manis
40 gm suhun
2 biji limau (diperah jusnya)
Garam secukup rasa
Cara Menyediakannya
Didihkan air lalu dimasukkan daging. Rebus daging dengan api sederhana besar.
Apabila daging sedikit lembut, masukkan bahan-bahan lain.
Masak hingga sayur menjadi lembut.
Perasakan dengan garam serta masukkan jus limau.
Hidangkanlah sup setelah ianya dihias mengikut citarasa masing-masing.
Tips
Daging perlu direbus menggunakan api yang sederhana besar agar dagingnya tidak menjadi liat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment