
Bahan-bahan
500 gm daging rusa (dihiris nipis)
3 ulas bawang putih (diketuk)
1 biji lobak merah (dipotong kiub)
1 biji bawang besar (dibelah empat)
2 biji kentang (dipotong kiub)
1 batang seleri (dipotong kiub)
3 biji cili padi (diketuk)
30 gm daun sup
2 liter air
1 ketul sup bunjut
1 batang kayu manis
40 gm suhun
2 biji limau (diperah jusnya)
Garam secukup rasa
Cara Menyediakannya
Didihkan air lalu dimasukkan daging. Rebus daging dengan api sederhana besar.
Apabila daging sedikit lembut, masukkan bahan-bahan lain.
Masak hingga sayur menjadi lembut.
Perasakan dengan garam serta masukkan jus limau.
Hidangkanlah sup setelah ianya dihias mengikut citarasa masing-masing.
Tips
Daging perlu direbus menggunakan api yang sederhana besar agar dagingnya tidak menjadi liat.
No comments:
Post a Comment