Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.



Friday, June 14, 2013

Pembuka selera untuk dicuba....

Assalamualaikum.......

Untuk kali ini, chef nak kongsikan dengan anda sejenis resepi pembuka selera yang berasaskan udang. Kepada pengemar makanan laut....ini adalah menu yang patut anda cuba. Ringkas dan agak mudah untuk disediakan.

Bahan yang diperlukan juga taklah banyak...mudah didapati. Elok benarlah salin resepi ini. Manalah tahu,  tiba-tiba cik abang membawa pulang udang. Maklumlah hasil dari memancing udang seharian di laut....takpun ianya dibeli dari pasar berdekatan.

Kebiasaannya udang akan dijadikan sambal. Mungkin juga sekadar digoreng untuk diratah begitu saja. Apa kata, untuk kali ini anda tukar selera. Sediakan udang mengikut cara chef.

Baiklah.....menu ini chef namakan "Udang Goreng Berbijan" dihidangkan bersama Sos Cili Thai.  Kebiasaannya chef akan memakan udang bersama sos cili thai ini. Apapun terpulang pada citarasa masing-masing.

Semoga anda mencuba ya.......

Bahan-Bahan
500 gm Udang Sederhana Besar (dibersihkan)
1/2 paket Tepung Goreng Ayam
3 biji telur - dipukul
sedikit bijan hitam dan putih
Garam dan serbuk lada putih secukupnya
Minyak - untuk menggoreng
Lidi buluh

Cara Menyediakannya
1. Udang diperapkan dengan garam dan serbuk lada putih.
2. Cucukkan udang dengan lidi buluh.
3. Celup udang tadi ke dalam tepung, telur dan ditaburkan sedikit bijan putih dan hitam.
4. Goreng udang hingga kuning keemasan lalu ditoskan minyaknya.
5. Hidangkanlah ia dengan sos cili Thai.

Tips
1. Jangan tabur bijan terlalu banyak, nanti pahit.
2. Bijan juga boleh digantikan dengan serbuk roti.









No comments:

Post a Comment