Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.



Thursday, May 30, 2013

Salad Aneka Buah-buahan

Assalamualaikum.....

Anda suka makan buah-buahan?. Suka atau idak....buah-buahan memang kena ambil. Maklumlah hidup ini tak lengkap kalau tak makan buah. Selain rasanya yang sedap dengan pelbagai rasa...ianya juga penyumbang utama nutrien untuk badan dalam menjalankan aktiviti tubuh.

Memakan buah-buahan juga salah satu amalan yang diamalkan oleh Rasullullah s.a.w. Baginda begitu memberati pengambilan buah-buahan. Selalunya baginda akan memakan buah-buahan yang dipetik pada awal musim disebabkan kandungan nutriennya selain gulanya yang masih 'fresh'.

Selalunya buah-buahan di akhir musim akan mengeluarkan air dan kadang-kadang ianya agak lembik. Itu tandanya buah tersebut dah terlalu ranum.

Untuk kali ini, chef ingin kongsikan dengan anda sejenis salad buah. Disebabkan chef menggunakan beberapa jenis buah....maka chef letakkan namanya sebagai Salad aneka buah. Tak susah manapun buat salad ini. Ambil dan campurkan kesemua buah tersebut. Namun untuk tujuan 'plating', chef susun ia agar nampak lebih menarik. Anda pula bolehlah campur dan gaulkan kesemuanya bahan tersebut. Tak ikut cara chef pun takpe.

So, chef kongsikan resepinya disini.......selamat mencubaaa......

Bahan-bahan

Buah tembikai (dipotong kiub/bulat)
Buah epal (dipotong kiub)
Buah anggur (dibelah dua)
Buah mandarin (dalam tin)
Buah mata kucing (dalam tin)
Buah lychee (dalam tin)
Sebarang jenis buah lain

Sos Koktel
1 cawan mayonis
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sis tomato
2 - 3 sudu besar perahan jus oren

Cara Menyediakannya
1. Untuk sos, campurkan kesemua bahan lalu dipukul dengan 'wire whisk'.
2. Di dalam sebuah bekas, masukkan buah-buahan kecuali buah mandarin lalu dicampurkan dengan sos.
3. Kacau sebati dan sejukkan salad sebelum dihidangkan.
4. Semasa menghidang, barulah dimasukkan buah mandarin.

P/S: 1. Buah mandarin mudah hancur apabila dikacau.
       2. Warna sos mestilah tidak terlalu merah dan tidak terlalu putih.






No comments:

Post a Comment