Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.



Monday, July 5, 2010

Satay Ayam Dan Kuah Kacang



Bahan-Bahan
1 kg dada dan isi ayam

Bahan Perap
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar
3 batang serai
5 cm halia
1 sudu besar jintan manis (ditumbuk kasar)
1/2 sudu besar jintan putih (ditumbuk kasar)
1/2 sudu besar biji ketumbar (ditumbuk halus)
3 sudu besar serbuk kunyit

Bahan Perasa
2 sudu besar madu
250 gm gula

Cara Menyediakannya
Isi ayam dipotong kiub (jangan dibuang lemaknya)
Campurkan bahan perap dan perasa lalu digaulkan dengan isi ayam.
Perapkan ia semalaman di dalam peti sejuk.
Cucuk isi ayam dengan lidi lalu dibakar garing.
Hidangkanlah ia bersama kuah kacang, timun, bawang serta nasi impit.

Kuah Kacang

Bahan-Bahan
1 kg kacang tanah (disangai)
4 sudu besar cili giling
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
2 keping asam keping
1 batang serai (diketuk)
Garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakannya

Tumbuk kasar atau halus kacang yang telah disangai.
Rebus sebentar kacang yang telah ditumbuk tadi.
Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih dan cili giling hingga naik baunya.
Masukkan kacang, garam dan gula lalu digaul hingga sebati.
Masukkan asam keping dan serai lalu dimasak hingga sedikit pekat.
Hidangkan ia bersama satay dan nasi impit.

No comments:

Post a Comment