Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.



Sunday, July 29, 2012

Hanya Bakar-Bakar Aje

Salam kepada semua.

Apa khabar? Harap semuanya sihat belaka disamping menjalani ibadah puasa. Rasanya tak terlambat untuk chef ucapkan Salam Ramadan kepada anda semua. Puasa jangan tak puasa tau. Sesungguhnya puasa adalah satu kewajipan kita sebagai hamba kepada Tuhan yang Maha Esa.

Untuk kali ini, chef nak kongsikan dengan anda satu menu ringkas yang telah chef buat semalam. Entah kenapa teringin pula nak makan ayam bakar. Apa lagi, pagi tu chef pun terus perap seekor ayam dengan perapan satay. Petangnya pula chef bakar menggunakan kayu arang. Santai-santai gitu katakan...kat tepi rumah je.

Menu ni memang mudah, hanya kisar segala bahan dan perap. Lepas itu, bakar.....kan mudah. Makan pula dengan air asam. Ok juga walaupun cicah dengan air asam.

Oklah, chef kongsikan menunya disini. Kalau nak try....pi beli ayam dulu.




Bahan-bahan

1 ekor ayam (dipotong 4, dibersihkan)

2 biji bawang merah (saiz besar)
5 ulas bawang putih
Sedikit halia (dibuang kulit)
2 batang serai (saiz kecil aje)
2 ketul gula melaka (saiz nipis, bukan yg ketul tu)
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1/2 sudu besar serbuk jintan manis
Garam dan serbuk lada putih secukup rasa

 Cara Menyediakannya

1. Campurkan kesemua bahan lalu dikisar halus.
2. Tuangkan keatas ayam lalu diperapkan ia selama 4 - 5 jam (semalaman lagi bagus).
3. Bakar ayam di atas api sambil dituangkan lebihan perapan ke atas ayam.
4. Hidangkanlah panas-panas.....tunggu azan baru makan.

Tips
1. Hanya barang ni saja chef gunakan dan seelok-eloknya diperap semalaman dan diletakkan di dalam peti sejuk.

Selamat Mencuba........


2 comments:

  1. salam ramadhan chef.bak le sketoi ayam bakaq tu..hehehe...trimakaseh diatas resepi yg dok share kat cni..tgu hari offDay bru leh try resepi chef ni..lawan plak ngan nasi ujan panas ka apa ka,sedap tu..

    ReplyDelete
  2. Walaikumussalam sweetazezah. Resepi ni mmg mudah.Boleh dimakan dgn apa saja jenis nasi....ikut selera masing2. Kalau nak ratah mcm tu pun boleh. apapun selamat mencuba

    ReplyDelete