Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.



Tuesday, December 11, 2012

Cuba resepi ini.....Ayam Bakar Bersos Bawang Putih

Assalamualaikum.....

Dikesempatan ini chef ingin mengucapkan semoga anda semua sentiasa sihat walfiat disamping keluarga tersayang.

Apa kata untuk kali ini, chef kongsikan satu lagi resepi yang boleh anda cuba bila ada kelapangan. Ataupun memang anda bercadang atau tercari-cari resepi ayam bakar. Ha.ha Eloklah benar...anda mencuba resepi ini.

Daripada anda makan di restoran makanan yang menghidangkan makanan 'western', apa kata anda yang menyediakan kali ini. Bolehlah makan beramai-ramai bersama keluarga atau sahabar handai.

Baiklah....chef listkan bahan-bahannya dan cara menyediakannya. Selamat mencuba....


Bahan-bahan

Bahan Perapan
1 ekor ayam (dibersihkan)
1 sudu besar serbuk cili paprika
1 sudu kecil rempah thyme
Garam dan serbuk lada sulah secukup rasa
Sedikit minyak (untuk melumur)

Bahan Sos
1 liter air
1-2 sudu besar serbuk sos perang/demiglace
1/2 biji bawang besar (bombay) - dicincang halus
5-8 ulas bawang putih - dicincang halus
Sedikit mentega/marjerin (untuk menumis)
Garam dan serbuk lada putih secukup rasa
Roux (bahan pemekat diperbuat dari tepung dan mentega)

Cara Menyediakannya
1. Perapkan ayam dengan bahan tersebut dan rehatkan selama 1/2 jam.
2. Bakar selama 50 - 1jam pada suhu 170 - 180C.
3. Untuk sosnya, didihkan airnya dan masukkan serbuk sos  dan dipukul hingga sebati. Ketepikannya.
4. sekarang masukkan mentega dan tumis bawang putih dan bawang besar hingga sedikit layu.
5. Setelah itu, tuangkan sos perang yang telah dibancuh tadi dan biarkan ia mendidih secara perlahan.
6. Perasakan dengan garam dan serbuk lada sulah.
7. Masukkan roux sedikit demi sedikit sambil dipukul hingga pekat.
8. Tutup api dan hidangkan ayam bersama sos.

Tips: Roux disediakan dengan mencairkan mentega dan dimasukkan tepung gandum. Kacau ia sebati.

P/S: Jangan lupa membeli Majalah Aroma pada setiap bulan. Ada ruangan chef didalamnya....



3 comments: