Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.



Tuesday, May 22, 2012

Resepi Hari Ini - Udang Goreng Serbuk Roti

Assalamualaikum.....dan salam sejahtera kepada anda semua.

Apa menu agaknya hari ini. Haha...dah pun terpampang pada tajuknya...Udang Goreng Serbuk Roti. Untuk menyediakan menu pembuka selera ini taklah susah sangat.....maksudnya memang senang gitu. Yang penting kena ada serbuk rotinya.....kalau tak..tak jadi.

Tanpa melengahkan masa anda yang sentiasa sibuk...tak gitu. Disini chef kongsikan resepi untuk menu ini. Boleh juga dimakan begitu saja tanpa salad atau sos. Tapi lebih enak kalau dicicah dengan sebarang jenis sos. Chef syorkan kalau nak makan, makanlah dengan sos cili Thai ataupun dikenali sebagai Sos Pranom.

Selamat Mencuba....Cau Ci Cau....



Bahannya

5 - 10 ekor udang sederhana besar (lagi besar lagi bagus)
1 mangkuk serbuk roti (yang berwarna putih, bukannya kuning tau)
1 mangkuk tepung gandum (jgn guna tepung jagung..haha)
2 biji telur ayam (yang dibasuh saja)
Garam dan serbuk lada putih secukupnya (kurangkan garam untuk kesihatan)
Minyak untuk menggoreng (jangan guna minyak lenga...tak gitu)

Cara Menyediakannya

1. Udang perlulah dibersihkan terlebih dahulu, buang kulitnya tetapi tinggalkan ekornya.
2. Perasakan dengan garam dan serbuk lada putih. Perapkan seketika.
3. Letakkan udang pada tepung, diikuti telur yang telah dipukul dan akhiri dengan serbuk roti.
4. Setelah minyak panas, goreng udang hingga kuning keemasan.
5. Haha dah pun siap...bolehlah dihidangkan dengan sos kegemaran anda.

Tips

1. Minyak tidak boleh terlalu panas.....tak pasai-pasai hangus serbuk rotinya..
2. Perahlah sedikit jus lemon agar terangkat kesedapan menu ini. Nak masam, tambahlah beribu-ribu lemon.


Psssss: Sekadar gurauan semata-mata....tiada yang lain sekadar gurauan je tau.....

4 comments:

  1. suka udang, tambah2 kalau rangup macam ni, ekor2nya ku kunyah sekali, hiks!

    ReplyDelete
  2. Sari: Kalau rangup, ekornya juga boleh dimakan. Bolehlah disediakan utk anak-anak....

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. terhibur aku baca seanrai menunya.. hihi

    ReplyDelete