Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.Sunday, September 11, 2011

Menjelang Spice Route Adabi Musim Ke-4

Assalamualaikum & salam sejahtera semua.

Apa khabar. Rasanya masih belum terlambat untuk chef ucapkan Salam Aidilfitri selain Salam Kemerdekaan.


Alhamdulillah....satu lagi cabaran dalam rancangan ini telah pun disudahkan. Selama seminggu chef berkampung di Taylor University untuk menyudahkan tugasan masakan untuk segmen Dapur 2 minit.

Pada Ahad atau lebih tepat pada pagi Isnin lepas chef telah bertolak ke K.L. Pukul 4.30pagi chef keluar rumah di Penang dan sampai di sana jam 10 pagi. Masa pagi chef gunakan untuk mengelakkan trafik jem yang berlaku di lebuhraya berikutan ramai yang pulang ke kota selepas menyambut hari raya.

Mengantuk chef dibuat kerana terlalu penat memandu. Untuk itu, sebanyak empat kali chef berhenti untuk tidur. Apapun mujurlah chef tak terlelap yang boleh menyebabkan chef terlewat ke lokasi shooting. Kebiasaannya chef mengambil 10 - 15 minit untuk melelapkan mata.

Lokasi shooting kali ini adalah di studio masakan Universiti Taylor. Nak sampai ke sini pun agak memeningkan chef. Beberapa kali chef tersesat mencari lokasi ini. Dahlah gps yang chef bawa pada waktu itu pula buat hal, buat-buat bengong pulak.

Program pada pagi itu, belum lagi masak. Hanya diadakan perbincangan selain menguruskan kelengkapan dapur yang diperlukan untuk esok hari. Selain itu, mujurlah kebanyakan bahan memasak telah pun chef bawa dari rumah chef. Yang belum dibeli hanyalah barangan basah seperti daging, ayam, udang selain sayur-sayuran.

Satu masalah yang chef hadapi ialah tiadanya peti sejuk di hotel tempat chef menginap. Barangan basah yang dibeli pada malam hari seperti daging terpaksalah chef letakkan dalam sinki bilik mandi dan ditutupi dengan ketulan kiub ais yang banyak. Kalau tak, alamatnya busuklah daging tu.

Apapun segalanya dapat diuruskan dengan sebaik mungkin. Bak kata orang lama, segala masalah pasti ada penyelesaian. Selainnya, chef serahkan pada Allah.

Sebenarnya chef turun ke K.L ini untuk menyudahkan satu lagi tugasan yang menjadi sebahagian dari program Spice Route iaitu Segmen Dapur 2 Minit. Sebanyak 11 masakan telah pun chef siapkan untuk 11 episod manakala 2 masakan pula disediakan oleh chef Adabi.

Dalam segmen ini chef cuba menyediakan menu-menu yang mudah disediakan dengan menggunakan produk Adabi. Tak dinafikan, produk Adabi memang berkualiti, bersih selain memudahkan segala proses masakan.

Makanan yang dimasak pula memang menjadi dan rasanya memang "asli" tanpa rasa bahan pengawet. Apa yang chef ketahui, tiada bahan pengawet yang digunakan dalam segala produk Adabi.

Satu lagi yang chef nak kongsikan dengan anda ialah tentang Kicap Adabi. Tak lama lagi kicap dengan pek wajah baru akan berada di pasaran. Menariknya tentang kicap ini ialah tentang penghasilan kicap yang menggunakan RO water iaitu air bersih yang dirawat selain diperkayakan dengan vitamin A & C.
Apa yang chef boleh katakan, produk Adabi memang bermutu dan bersih. Proses R&D yang dijalankan telah menghasilkan produk bermutu selain dapat menepati citarasa orang ramai.

Pemilihan produk yang tepat pastinya menguntungkan diri selain mendapat hasil yang diingini. Keputusan memilih adalah hak anda sendiri. Disebabkan chef telah pun menggunakan produk Adabi, chef syorkan kepada anda agar mencuba produk Adabi dalam apa jua masakan anda. Kalau tak caya, cubalah. Dah cuba, baru tau....haha.

Sebelum chef akhiri catatan buat kali ini, jangan lupa ya untuk saksikan Spice Route Adabi musim ke-4 bermula 7hb Oktober 2011, setiap Jumaat jam 7.30 malam hanya di TV3.

Wallahuallam......

No comments:

Post a Comment