Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.Saturday, July 16, 2011

Kini Berada Di Indonesia

Assalamualaikum....

Bertemu lagi pada kesempatan yang ada ini. Pertama sekali, maaf kerana chef menghilangkan diri dan senyap sunyi untuk masa yang agak lama.

Memang tak dinafikan, pengambaraan yang dijalankan ini benar2 menguji ketahanan diri...fizikal dan mental selain hati dan perasaan.

Yang paling terasa adalah yang melibatkan hati dan perasaan dengan pelbagai dugaan yang mengiringi perjalanan chef di negara asing.

Syukur alhamdulillah, segalanya dapat diatasi selain berserah kepada Ilahi.

Allah buka pintu hati chef untuk melihat kebesaranNya. InsyaAllah, segalanya akan chef ambil dan amalkan dalam perjalanan hidup chef ini yang entah sampai bila.

Di Indonesia, kesukaran hidup yang melanda warganya benar-benar menginsafkan diri untuk mensyukuri apa yang ada pada kita. Rata-rata rakyatnya berada dalam tahap kemiskinan yang amat dahsyat ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Yang kaya...terlalu kaya manakala yang miskin itulah yang mereka alami.

Namun satu perkara yang chef kagumi adalah soal iman yang mereka jaga bagaikan menggenggam bara, biar sampai menjadi arang. Walaupun mereka susah, agama tetap dipelihara, dibajai dan disemai.

Rumah-rumah Allah hidup pada tiap-tiap waktu dengan puluhan warganya mendirikan solat pada awal waktu. Anak-anak diasuh dengan pendidikan agama yang sempurna.

Maka tidak hairanlah, terdapat banyak pesantren dipelusuk kampung dalam mengeluarkan hafiz hafizah selain daie daie Allah di muka bumi ini.

Namun begitu, tidak dinafikan masih terdapat ramai yang ambil isu agama sebagai perkara yang mudah. Dalam ramai yang menjaga agama, ada juga yang meruntuhkan iman mereka.

Benar kata nabi yang maksudnya lebih kurang begini bunyinya bahawa agama datang dalam keadaan yatim dan akhirnya pergi dalam keadaan yatim. Sedih kalau perkara ini terjadi dalam kehidupan kita.

"100 tahun kita tidak ada di dunia ini dan 100 tahun akan datang juga kita dah tiada di dunia ini". Renung-renungkanlah ayat ini yang terarah kepada destinasi yang akan kita tujui.

Untuk itu, iman dan amal sempurna pada Allah saja yang dapat menolong kita untuk berjaya di akhirat kelak. Solat adalah pertanyaan pertama yang akan disoal, tertolak solat maka tertolaklah bahagian-bahagian yang lain. ini kerana solat adalah perintah Allah yang wajib kita untuk tunaikan.

Baiklah, rasanya cukuplah luahan hati chef yang chef rasai sepanjang chef berada di negara orang. Salah dan silap, harap diampun. Semoga kita beroleh rahmat dan petunjuk dariNya agar menjadi seorang yang disukaiNya.

InsyaAllah pada kesempatan lain, kita akan berjumpa lagi. Sambutlah salam ikhlas dari chef untuk anda yang Allah sayangi.

Sekian....

2 comments: