Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.



Saturday, May 14, 2011

Noisette Kambing Gril Bersama Sos Rosemary

Assalamualaikum dan apa khabar semua.
Haha...baru ada masa free. Dapatlah juga menguploadkan gambar resepi ini.
Untuk kali ini, apa kata kita cuba masakan barat pulak yang berasaskan kambing.

Untuk menyediakan hidangan ini, apa yang penting anda perlu tahu untuk memisahkan loinnya daripada tulang rusuk kambing. Rusuk kambing atau dipanggil lamb rack ni boleh anda beli di kebanyakan pasaraya. Rusuk ini jugalah yang digunakan untuk menyediakan kebanyakan menu lamb chop.

Pada kebiasaannya rusuk atau lamb rack ini akan dipotong kepada bahagian2 kecil yang dipangil sebagai lamb chop. Ini yang akan mereka perap dan seterusnya bakar atau gril.

Tapi untuk menyediakan lamb noisette, ianya agak berlainan. Nak dipisahkan tulangnya dengan isi bukanlah suatu perkara yang susah. Kalau anda tengok caranya, pasti anda boleh melakukannya. Tapi untuk masa sekarang, yang penting buatlah ikut cara anda untuk memisahkan tulang dengan isi.

Selepas itu, isi akan digulang bersama dengan lemaknya. Sebenarnya lemaknya masih melekat pada isinya. So, tak perlulah anda risau tentangnya. Yang penting anda gulungnya dan ikatkan dengan tali putih atau dikenali dengan butcher string. Saya menggunakan tali ini disebabkan ianya tidak mudah terbakar walaupun pada suhu yang tinggi. So, jangan guna tali plastik atau ropia tau.

So, proses seterusnya bolehlah anda ikut cara menyediakan hidangan ini. Selamat mencuba...dan jumpa lagi. Buat anda semua, doakan untuk chef agar segalanya selamat selama berada di negara asing.

Sekian.......

P/S: Dua buah buku chef telah pun berada di pasaran. Salad dan buah, satu lagi pembuka selera. Bolehlah dapatkan dengan segera. Yang penting, anda mencubanya k.


Bahan-bahan
1 ketul rusuk kambing (diambil loin beserta kulitnya)
1 gulung tali putih (butcher string)

Bahan Perap
1 sudu makan sos cili paprika
Garam dan serbuk lada putih secukupnya
Sedikit minyak untuk melumur

Sos Rosemary
1 sudu makan serbuk demiglace segera
1 biji bawang besar (dicincang halus)
3 ulas bawang putih (dicincang kasar)
Sedikit rosmary segar atau kering
Garam dan serbuk lada putih secukup rasa
Air secukupnya

Cara Menyediakannya
1. Loin dipisahkan daripada rusuknya lalu diikat dengan tali putih.
2. Lumurkan bahan perap ke atas loin dan gril ia sehingga masak di atas kuali 'non stick'. Ketepikannya.
3. Untuk menyediakan sosnya, bancuh serbuk demiglace dengan sedikit air.
4. Tumis bawang putih, bawang besar dan rosemary sebelum dituangkan bancuhan demiglace tadi.
5. Didihkan sosnya dan perasakan dengan bahan perasa secukupnya.
6. Pekatkan sos dengan roux (campuran majerin yang dicairkan diatas api dan digaulkan dengan tepung gandum).
7. Hidangkan loin kambing bersama sos rosemary, juga apa jua jenis sayuran dan kentang.

2 comments:

  1. as-salam
    Look delicious must try to do it one day. btw serbuk demiglace ni apa?

    ReplyDelete
  2. Ady: Serbuk demi glace adalah serbuk sos perang yang digunakan dalam pelbagai masakan barat. Ianya boleh didapati di pasaraya besar. Nama lain selain demi glace ialah serbuk brown sauce atau beef stock.

    ReplyDelete