Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.



Sunday, July 29, 2012

Hanya Bakar-Bakar Aje

Salam kepada semua.

Apa khabar? Harap semuanya sihat belaka disamping menjalani ibadah puasa. Rasanya tak terlambat untuk chef ucapkan Salam Ramadan kepada anda semua. Puasa jangan tak puasa tau. Sesungguhnya puasa adalah satu kewajipan kita sebagai hamba kepada Tuhan yang Maha Esa.

Untuk kali ini, chef nak kongsikan dengan anda satu menu ringkas yang telah chef buat semalam. Entah kenapa teringin pula nak makan ayam bakar. Apa lagi, pagi tu chef pun terus perap seekor ayam dengan perapan satay. Petangnya pula chef bakar menggunakan kayu arang. Santai-santai gitu katakan...kat tepi rumah je.

Menu ni memang mudah, hanya kisar segala bahan dan perap. Lepas itu, bakar.....kan mudah. Makan pula dengan air asam. Ok juga walaupun cicah dengan air asam.

Oklah, chef kongsikan menunya disini. Kalau nak try....pi beli ayam dulu.




Bahan-bahan

1 ekor ayam (dipotong 4, dibersihkan)

2 biji bawang merah (saiz besar)
5 ulas bawang putih
Sedikit halia (dibuang kulit)
2 batang serai (saiz kecil aje)
2 ketul gula melaka (saiz nipis, bukan yg ketul tu)
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1/2 sudu besar serbuk jintan manis
Garam dan serbuk lada putih secukup rasa

 Cara Menyediakannya

1. Campurkan kesemua bahan lalu dikisar halus.
2. Tuangkan keatas ayam lalu diperapkan ia selama 4 - 5 jam (semalaman lagi bagus).
3. Bakar ayam di atas api sambil dituangkan lebihan perapan ke atas ayam.
4. Hidangkanlah panas-panas.....tunggu azan baru makan.

Tips
1. Hanya barang ni saja chef gunakan dan seelok-eloknya diperap semalaman dan diletakkan di dalam peti sejuk.

Selamat Mencuba........


Thursday, July 12, 2012

Majalah Aroma Di Hati Ku

Assalamualaikum semua....apa khabar?

Untuk kali ini, chef nak berkongsi dengan anda semua artikel tentang chef di Majalah Aroma. Syukur alhamdulillah, majalah kulinari ini mendapat sambutan yang cukup hebat dan berada dalam kelasnya tersendiri.


Bagi pengemar masakan ataupun yang biasa den sebut "kulinari', elok benarlah dapatkan majalah ini. Haha bila masa pula "mi ke" orang Perak jadi "den" orang nogori. Buruk benorlah pulak bunyinye.



Tahniah pada Aroma di atas pencapaian ini dan diharapkan akan terus sukses sama macam Majalah Saji, Rasa, Jelita dan sebagainya. Chef sebenarnya ingin mengucapkan terima kasih kepada Aroma kerana sudi memberi ruang kepada chef untuk berjaya dengan menyediakan ruangan "Studio Masakan Chef Hussin".



Pada post ini, chef letakkan beberapa suntingan gambar yang chef ambil dari Aroma bulan Jun dan Julai 2012. Kepada anda, jangan lupa untuk dapatkan senaskah dua majalah ini. Rugi kalau tak dapatkannya tau....memang berbaloi.

Untuk itu, jangan tunggu lagi, dapatkan Majalah Aroma hari ini juga.






Sunday, July 1, 2012

Resepi Hari Ini - Daging Bakar Bersos Lada Hitam

Bertemu lagi untuk minggu ini.....

Untuk hari ini, chef ingin kongsikan satu lagi resepi yang berasaskan daging. Resepi ini telah chef sediakan secara bufet. Maknanya kuantiti yang besar (banyak) perlu disediakan dan diletakkan dalam bekas yang agak besar juga.

Makanan untuk bufet kebiasaannya dihidangkan dalam kuantiti yang besar disebabkan pengunjungnya yang agak ramai dalam satu-satu masa. Mungkin 50 orang, 100 orang dan mungkin lebih dari itu... Untuk mengelakkan kerja "refill" atau pengisian semula makanan yang berulangkali, maka satu kuantiti yang besar akan dimasukkan dalam bekas makanan tersebut.

Ini memberi ruang kepada chef untuk memberi tumpuan kepada kerja-kerja lain. Taklah penat sangat...asyik-asyik mengisi makanan.

Teringat masa di Brunei dulu dalam satu majlis di Istana Brunei. Ramai pengunjung yang datang pada malam itu dimana makan malam secara bufet dihidangkan dan selepas itu supper juga disediakan secara bufet.

Perkara yang chef tak boleh nak lupa adalah makanan yang baru diletakkan dah abis tak sampai 5 minit. Apalagi terpaksalah isi makanan secara kerap. Penat dibuatnya. Makanan yang disediakan untuk supper juga terpaksa digunakan pada masa itu. Ini memaksa chef-chef didapur perlu menyediakan makanan baru untuk supper pula.

Sebenarnya pengunjung yang datang ke Istana begitu menghargai makanan yang dihidangkan selain bangga menjadi tetamu Sultan. Sebab itu, apa saja makanan yang dihidangkan akan dinikmati sebaiknya.Chef sebenarnya berbangga menjadi sebahagian staf yang terlibat ketika itu...gembira melihat makanan yang disediakan begitu disukai dan dihargai.

Untuk itu, kali ini chef ingin kongsikan resepi Daging Bakar Bersos Lada Hitam yang cukup mudah untuk disediakan. Selamat Mencuba.......
 Bahan A (Daging)

1 ketul daging lembu (seelok-eloknya Striploin)
2 sudu besar serbuk cili/paprika
1 sudu besar lada hitam (dikisar kasar)
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk melumur

Bahan B (Sos Lada Hitam)

2 - 3 sudu besar serbuk sos perang (demiglace)
1 biji bawang besar (dicincang halus)
4 - 5 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 sudu besar lada hitam (dikisar kasar)
2 liter air
Garam secukup rasa
Sedikit majerin
Sedikit roux (bahan pemekat)

Cara Menyediakannya

1. Campurkan kesemua bahan A lalu digaulkan ke atas daging tersebut.
2. Perapkan selama 30 minit dan bakar dilakukan ketukar selama 1 jam pada suhu 180C.
3. Keluarkan daging dan hiris mengikut ketebalan yang anda suka.
4. Untuk menyediakan sosnya, didihkan air terlebih dahulu sebelum dimasukkan serbuk sos perang sedikit demi sedikit sambil dipukul dengan 'wire whisk'.
5. Kecilkan api dan biarkan ia mendidih perlahan agar sosnya sebati.
6. Didalam kuali yang lain, tumis bawang besar, bawang putih dengan sedikit majerin hingga naik baunya.
7. Masukkan lada hitam yang dikisar kasar lalu dituangkan sos perang tadi.
8. Perasakan dengan garam secukupnya dan biarkan ia mendidih selama 20 minit.
9. Untuk memekatkannya, masukkan sedikit 'roux' dan dikacau sebati dengan 'wire whisk'.
10. Tuangkan sos lada hitam ke atas daging lalu dihidangkan panas-panas.

P/S: Roux adalah campuran butter yang dicairkan dan digaulkan dengan tepung gandum. Kuantiti bahan ini perlulah sama...cthnya 100 g butter, tepung yang digunakan perlulah 100 g.