Selamat Datang Ke Studio Masakan Ku

Apabila perut berbunyi,
Akal mengarahkan agar makanan dicari.

Kaki bergerak menuruti hati.
Telinga mendengar mencari keistimewaan.
Mata memandang melihat kebaikan.

Tangan mengambil tanda disukai.
Mulut mengunyah merangsang lidah.
Bekalan dihantar tanda kesepakatan.


Salam perkenalan.
Selamat datang ke studio masakanku.
Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.
Sebagai tetamu, anda amat chef hargai.
Keceriaan anda keutamaan bagi diriku.



Friday, December 24, 2010

Tofu Udang Jagung Bersos Cili Thai



TOFU UDANG JAGUNG BERSOS CILI THAI
Bahan-bahan
-          5 keping tofu kering (dibelah 2)
-          10 ekor udang (sederhana besar)
-          2 sudu besar isi jagung
-          1 biji telur putih
-          5 ulas bawang putih
-          1 sudu besar krim / susu UHT
-          Sedikit daun bawang (dihiris kecil)
-          Garam & serbuk lada putih secukup rasa
-          Minyak untuk menggoreng
Cara Membuat
1.       Campurkan udang,bawang putih, krim, telur putih dan perasakan dengan garam dan serbuk lada putih secukupnya dan kisar ia hingga hancur.
2.       Keluarkan dan masukkkan isi jagung dan daun bawang. Gaulkannya agar sebati.
3.       Ambil tofu dan sumbatkan dengan bahan tadi.
4.       Panaskan minyak lalu goreng tofu hingga garing dan isi ayam masak. Tos dan ketepikannya.
5.       Hidangkannya bersama sos cili Thai dan boleh dimakan begitu sahaja.

Tips
1.       Pelbagai tofu kering boleh didapati di pasaran. Potongan tofu yang dilakukan adalah bergantung kepada saiz tofu.

1 comment:

  1. dalam resipi bahan-bahan dia ayam mai mana?

    ReplyDelete